Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Sernik złota rosa z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki w wykonaniu, wilgotny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem maku. Wierzch sernika zapieczony jest z pianą ubitą z kisielem. Pycha.

Sernik złota rosa z makiem

Składniki:

Sernik złota rosa z makiem

na ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżki maku
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

na masę serową:

  • 1 kg sera białego 2 razy zmielonego
  • 1/4 szkl. oleju
  • 15 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • sok z 1 cytryny
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na pianę :

  • 1 kisiel cytrynowy bez cukru
  • 6 białek
  • 1 szkl. cukru pudru

Sposób przygotowania:

Sernik złota rosa z makiem

Przygotowanie ciasta:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać,posiekać z margaryną . Dodać resztę składników.

Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy.

Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast.

Przygotowanie masy serowej:

Wszystkie składniki masy przełożyć do miski i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Wylać na przygotowane ciasto makowe.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec ok. 50 min.

Przygotowanie piany:

Białka ubić na sztywną pianę utrwalając je cukrem pudrem. Na końcu wymieszać pianę z kisielem.
Pianę wyłożyć równo na podpieczony sernik. Włożyć z powrotem do piekarnika na ok. 20 min.

Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika sernik i pozostawić w blaszce do całkowitego wystygnięcia.


Tagi:

ciasto sernik