akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Sernik "Złota Rosa"

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Delikatny, kremowy sernik, pieczony na kruchutkim spodzie, przykryty słodką pianką, na której widnieją małe, złociste, cukrowe kropelki. Ten moment, gdy zauważasz pierwsze kropelki...nie do opisania ;D Palce lizać!

Sernik "Złota Rosa"

Składniki:

Sernik "Złota Rosa"

Ciasto kruche

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 4 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 125 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg sera twarogowego, zmielonego
  • 1 szkl. mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. cukru
  • 4 żółtka
  • 2 jajka

Bezowa pianka z rosą

  • 6 białek
  • 1 szkl. cukru

Sposób przygotowania:

Sernik "Złota Rosa"

Ciasto kruche:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolicę. Dodać pokrojone w plasterki masło, żółtka oraz przesiany proszek do pieczenia. Wszystkie składniki szybko wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Wylepiamy nim wyłożoną papierem do pieczenia/ folią aluminiową kwadratową formę o wymiarach 24x24 cm lub tortownicę o średnicy około 26 cm. Tak przygotowany spód sernika chłodzimy w lodówce minimum 30 minut, a następnie podpiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C do ładnego zarumienienia. Następnie wyjąć i przestudzić.

Masa serowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, żółtka oraz cukry zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodać pozostałe składniki masy serowej i krótko zmiksować do połączenia się składników (masa będzie rzadka, ale taka ma być) Gotową masę serową przelać na przestudzony kruchy spód. Piec w 170 st.C około 45 minut w kąpieli wodnej*. Czas pieczenia zależy od waszego piekarnika! Upieczony sernik powinien być sprężysty i ścięty z wierzchu. Jeśli sernik za szybko się rumieni, należy przykryć go z góry folią aluminiową.

Bezowa pianka z rosą

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując.

Pieczenie

Po około 45 minutach pieczenia sernika otworzyć piekarnik i rozprowadzić na nim pianę z białek. Wyrównać i za pomocą, np. widelca zrobić delikatne fale. Następnie zamknąć piekarnik i piec dodatkowe 10-15 minut w temperaturze 160 st.C, aż pianka lekko się zarumieni. Nie należy przesadzać z czasem pieczenia, ponieważ za bardzo spieczona pianka spowoduję, że na serniku nie pojawią się kropelki rosy! Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić sernik na kilkanaście minut do przestygnięcia, a następnie wyjąć go z piekarnika i odstawić w chłodniejsze miejsce. Kropelki rosy powinny pojawić się już po około godzinie (u mnie zajęło to jakieś 30 minut) Ostudzony sernik schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuję następnego dnia. Smacznego!