Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Sernik z rosą (Złota rosa)

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sernik rosą to jeden z prostszych i łatwych w przygotowaniu serników, a miłośnicy serników będą na pewno zachwyceni.

Sernik z rosą (Złota rosa) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z rosą (Złota rosa)

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka (u mnie waniliowgo)
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego

Piana (złota rosa)

  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru (kopiaste)

Sposób przygotowania:

Sernik z rosą (Złota rosa)

Etap 1:Ciasto:

Sernik z rosą (Złota rosa)
Z podanych składników na stolnicy zagnieść ciasto.

Z podanych składników na stolnicy zagnieść ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 40x24 wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i wyłożyć dno i boki formy. Nakłuć widelcem.

Etap 2: Masa serowa

Sernik z rosą (Złota rosa)
Przygotować masę serową i wylać na kruche ciasto.

Oba cukry, żółtka i jajka zmiksować do aż masa będzie biała. Kolejno dodać ser, wlać mleko, a na końcu budynie i olej. Tak przygotowaną masę wylać na kruche ciasto. Będzie rzadka.

Etap 3: Piana

Sernik z rosą (Złota rosa)
Z białek i cukru ubić pianę i wyłożyć na ser.

Piec 1 godzinę w temp. 200°C. Ciasto wyjąć z piekarnika, a na jego gorący wierzch wyłożyć sztywną pianę ubitą z cukrem (rosa). Zmniejszyć temperaturę do 160°C i całość piec jeszcze ok. 15 minut.

Etap 4:

Sernik z rosą (Złota rosa)
Pozostawić do ostygnięcia, to spowoduje wytracenie się rosy.

Pozostawić do ostygnięcia. To spowoduje, że na jego powierzchni wytracą się złote krople.


Tagi:

ciasta serniki