BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 716]

Śląski galert

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

polecam pyszny śląski galert z mieszanych mies ; golonki ,nóżek oraz ogonów wieprzowych. Taki śląski galert robię dla ciotki która go uwielbia jak przyjeżdża na święta.

Śląski galert

Składniki:

Śląski galert

 

  • golonka około 1 kg,
  • nóżki 2 szt,
  • ogony wieprzowe 2 szt,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • czosnek 5 -6 ząbków,
  • liście laurowe 3 szt,
  • ziele angielskie 4 -5 ziarenek,
  • lubczyk kilka liści,
  • sól,pieprz do smaku,
  • marchewka 1 szt
  • pietruszka 1 szt,
  • kawałek selera,
  • octu do smaku,
  • żelatyna 2 -3 łyżki,
  • groszek konserwowy,

Sposób przygotowania:

Śląski galert
Golonkę i ogony dokładnie umyć. Nogi opalić nad ogniem z włosków, oczyścić, umyć ,włożyć do zimnej wody z przyprawami.

Zagotować. Podczas gotowania dodać warzywa.

Gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie odchodzić od kości. Mięso wyjąc z wywaru a wywar przecedzić przez gęste sitko do drugiego garnka.

Mięso obrać z kości , pokroić na mniejsze kawałki,dodać pokrojoną marchewkę, groszek konserwowy połączyć z wywarem.

Całość zagotować. Doprawić do smaku, na samym końcu dodać octu. Zdjąć z ognia dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać.

Przelać do salaterek i włożyc do lodówki do stężenia.

Tagi:

przystawka