monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Śledzie z ogórkiem i suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Śledzie to obok barszczu z uszkami obowiązkowa potrawa na moim wigilijnym stole. Mój mąż nie wybaczyłby mi gdyby ich nie przygotowała, a jak jest u Was?

Śledzie z ogórkiem i suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śledzie z ogórkiem i suszonymi pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Śledzie z ogórkiem i suszonymi pomidorami

ETAP 1:

Śledzie z ogórkiem i suszonymi pomidorami
w małym rondelku umieścić wszystkie składniki zalewy i zagotować

Śledzie odsączyć z zalewy, przełożyć do miski i zalać zimną wodą. Zostawić na całą noc. Kolejnego dnia zmienić wodę i zostawić jeszcze na godzinę, następnie odcedzić i zostawić na sicie.


Suszone pomidory posiekać w kostkę. Umieścić je w garnku, wlać ocet, wodę i dodać wszystkie przyprawy ( poza solą). Dodać cukier, całość dokładnie wymieszać ,postawić na ogień. Doprowadzić do wrzenia.

ETAP 2:

Śledzie z ogórkiem i suszonymi pomidorami
do zalewy dodać pomidorowe składniki i wymieszać

W między czasie w małej miseczce wymieszać koncentrat z ketchupem. Gdy w zalewie cukier się rozpuści, wlać zawartość miseczki i dokładnie wymieszać. Ponownie zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować aż zalewa zgęstnieje. Gdy to nastąpi zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.

ETAP 3:

Śledzie z ogórkiem i suszonymi pomidorami
ogórki pokroić w słupki a śledzie na małe kawałki

Cebule posiekać w drobne piórka. Posolić i odłożyć na około 30 minut, aby zmiękła. W między czasie ogórki pokroić w słupki a śledzie na kawałki po około 2 cm.

ETAP 4:

Śledzie z ogórkiem i suszonymi pomidorami
śledzie i inne składniki zalać zalewą

Cebulę lekko odcisnąć z nadmiaru soku i dodać do pokrojonego ogórka i śledzi. Zalać zimną zalewą, delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na całą noc. Dobre do jedzenia już na drugi dzień, ale najlepiej smakuje jak "przegryzie" się 3-4 dni.