Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śledzie z rodzynkami i orzechami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Oryginalna i efektowna propozycja podania śledzi - z orzechami, rodzynkami i musztardą francuską.

Śledzie z rodzynkami i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie z rodzynkami i orzechami

 

  • 2 płaty śledziowe (ok. 200g),
  • rodzynki 40g,
  • orzechy włoskie 40g,
  • 1 mała cebula,
  • olej 50ml,
  • musztarda francuska 2 łyżeczki,
  • posiekana natka pietruszki 2 łyżki,
  • pieprz kolorowy

Sposób przygotowania:

Śledzie z rodzynkami i orzechami
Filety moczymy w wodzie zmieniając wodę co godzinę. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy około 5 minut. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Orzechy włoskie kruszymy na mniejsze części. Filety śledziowe po wyjęciu z wody osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy w małe paseczki.



Do miseczki wlewamy olej, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy rodzynki, cebulkę, orzechy i natkę. Dokładnie całość mieszamy. Kolejno do miseczki dokładamy śledzie i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 24h. Przed podaniem oprószamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Życzę smacznego :)
Śledzie z rodzynkami i orzechami
Filety śledziowe po wyjęciu z wody osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy w małe paseczki.
Śledzie z rodzynkami i orzechami
Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Orzechy włoskie kruszymy na mniejsze części.
Śledzie z rodzynkami i orzechami
Kolejno dodajemy rodzynki, cebulkę, orzechy i natkę. Dokładnie całość mieszamy.
Śledzie z rodzynkami i orzechami
Kolejno do miseczki dokładamy śledzie i delikatnie mieszamy.