Strona główna Śledzie z żurawiną

Śledzie z żurawiną

Śledź « poprzedni | następny »
AnetaŚw offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 283
zdjęcia: 1 z 4
Śledzie z żurawiną
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Doskonały dodatek do pieczywa lub ziemniaków- nie tylko w czasie postu.


trudność: łatwe
czas:

Śledzie z żurawiną - SKŁADNIKI:

  • 4 płaty śledziowe
  • 2 średnie cebule
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • ok. 1 szkl. oleju
  • szczypta cukru
  • pieprz.

Śledzie z żurawiną - PRZYGOTOWANIE:

Płaty śledziowe moczymy w wodzie przez 2-3 godziny, w międzyczasie kilka razy zmieniamy wodę. Żurawinę płuczemy, a następnie zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na kilka minut, po czym dokładnie osączamy. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki, układamy w misce. Dodajemy cebulę pokrojoną na półplasterki oraz żurawinę ( część żurawiny zostawiamy do posypania ). Doprawiamy szczyptą cukru i pieprzem do smaku, Całość delikatnie mieszamy, zalewamy olejem. Wierzch posypujemy pozostawioną żurawiną. Najlepiej zostawić w lodówce do następnego dnia, żeby składniki się przegryzły. Śledzie są doskonałym dodatkiem do chleba lub ziemniaków, czy frytek. SMACZNEGO :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Śledzie z żurawiną  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Śledź
Różowy śledź na placuszkach ziemniaczanych Śledziki w zalewie  Fileciki śledziowe pod pierzynką dyniowo-jabłkową
Rolmopsy śledziowe ze  śliwką Śledzik z cebulką i ogókiem Bardzo ziołowe śledzie
Śledź w śmietanie- piątkowy obiad Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka Śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem
Sałatka ze śledzi w oleju Śledź w pomidorach z rodzynkami Śledziowa fantazja

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane