Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Słodkie bułeczki śniadaniowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne bułeczki, które najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe

Słodkie bułeczki śniadaniowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Słodkie bułeczki śniadaniowe

 

  • BUŁECZKI:
  • 150ml mleka
  • 50g masła
  • 3 goździki
  • Łyżeczka cukru
  • 380g mąki pszennej
  • 20g otrębów pszennych
  • 7g drożdży w proszku
  • 20g rodzynek
  • 80g suszonych moreli
  • Łyżeczka przyprawy do piernika
  • Jajko
  • DO POSMAROWANIA:
  • Jajko
  • 2 łyżki mąki
  • ½ łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • GLAZURA:
  • Łyżka cukru
  • Łyżka gorącej wody

Sposób przygotowania:

Słodkie bułeczki śniadaniowe
W rondelku podgrzewamy mleko z masłem i goździkami. Jak masło się roztopi, to całość dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia oraz wyciągamy goździki.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dosypujemy drożdże, cukier, przyprawę do piernika, posiekane morele, rodzynki, wbijamy jajko i wlewamy mleko z masłem. Całość zagniatamy, a jak powstanie już jednolite ciasto, to formujemy kulę, którą zawiniemy w folię spożywczą i odłożymy do lodówki na całą noc.
Z rana wyjmujemy ciasto z lodówki i odstawiamy, żeby nabrało ciepła, jak osiągnie temperaturę pokojową, to ponownie zagniatamy (BEZ PODSYPYWANIA MĄKĄ) i formujemy 16 niedużych bułeczek.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każda z nich nacinamy ostrym nożem (robimy na środku krzyżyk). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i robimy zawiesinę z mąki, cukru i wody, którą wprowadzamy we wcześniej zrobione nacięcia.
Bułeczki pieczemy w piekarniki nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.
Jeszcze gorące bułeczki smarujemy glazurą zrobioną z gorącej wody u cukru.
Słodkie bułeczki śniadaniowe
W rondelku podgrzewamy mleko z masłem i goździkami
Słodkie bułeczki śniadaniowe
Zagniecione ciasto powinno być jednolite i elastyczne
Słodkie bułeczki śniadaniowe
Bułeczki najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, bez żadnych dodatków lub posmarowane masłem