iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1172]

Smażone ciastka z mirabelkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Małe, żółte śliwki traktujemy troszkę po macoszemu, a szkoda bo są bardzo smaczne i idealnie nadają się do deserów i nie tylko. Przepis w oryginale znaleziony w sieci ten jest po moich poprawkach, a ciastka pyszne.

Smażone ciastka z mirabelkami

Składniki:

Smażone ciastka z mirabelkami

ciasto:

nadzienie:

  • 2 szklanki lekko ubite mirabelek bez pestek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Smażone ciastka z mirabelkami

ETAP 1:

Smażone ciastka z mirabelkami
Nadzienie układamy na środku porcji ciasta.

1 szklankę wydrylowanych mirabelek mieszamy z cukrem w garnku, dodajemy szczyptę soli i stawiamy na gazie, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 3 minut cały czas mieszając w tym czasie owoce puszczą sok. Do gotujących się owoców dodajemy druga szklankę śliwek, kaszkę manną i proszek budyniowy, mieszając doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy z ognia, studzimy.

Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli, następnie dodajemy przesianą mąkę, śmietanę i wodę, zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy na delikatnie podsypanej mąką stolnicy i kroimy na kwadraty o bogu około 10 cm na środku kładziemy porcję zimnego nadzienia

ETAP 2:

Smażone ciastka z mirabelkami
Ciastka ozdobnie można skleić przy pomocy widelca.

składamy w trójkąt, zlepiamy.

ETAP 3:

Smażone ciastka z mirabelkami
W trakcie smażenia przewracami ciastko.

Na głębszej patelni rozgrzewamy około 3/4 litra oleju i smażymy ciastka z dwóch stron na złoty kolor po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.