Sposób przygotowania:
Obłędnie porzeczkowe bułeczki drożdżowePrzygotowanie rozczynu
Mleko podgrzewamy - ma być ciepłe, ale nie gorące. Do miski wsypujemy rozkruszone drożdże, dodajemy cukier, mąkę, szczyptę soli, mieszamy. Wlewamy mleko i dokładnie mieszamy.
Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy rozczyn na pół godziny w ciepłe miejsce. Rozczyn powinien kilka razy powiększyć objętość.
Roztopienie masła
W międzyczasie masło roztapiamy w garnku i studzimy.
Przygotowanie ciasta
Do misy robota planetarnego przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i cukier.
Wlewamy powoli rozczyn i zagniatamy ciasto rękami. Dodajemy jajko, zagniatamy ciasto. Ciasto mieszamy za pomocą haka do ciasta drożdżowego kilkanaście minut.
Dodajemy powoli ostudzone masło. Zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie ładnie odchodzić od ścianek miski lub dłoni, jeśli robimy to ręcznie.
ETAP 4:
Gotowe ciasto odstawiamy w misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kilka godzin. Ciasto powinno ładnie wyrosnąć.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy z pomocą miksera.
ETAP 5:
Porzeczki posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną, mieszamy.
ETAP 6:
Z ciasta formujemy kulki, które rozpłaszczamy na placuszki - mi wyszło 8. Na każdy kładziemy porcję porzeczek.
ETAP 7:
Zlepiamy brzegi ciasta, formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy je do wyrośnięcia na pół godziny. Ustawiamy piekarnik na 180 st.C, aby się rozgrzał.
ETAP 8:
Bułeczki wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
ETAP 9:
Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na kostki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę, mieszając. Polewą oblewamy nasze drożdżówki. Smacznego!
ETAP 10:
Drożdżówki zjadamy sami lub serwujemy gościom :)