Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Śnieżka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zaryzykujcie i zróbcie,myślę,że warto!

Śnieżka

Składniki:

Śnieżka

 

  • ok.20 biszkoptów,
  • 1 kieliszek rumu lub łyżeczka aromatu rumowego,
  • Masa;
  • 3łyżki żelatyny,
  • 3szkl.mleka,
  • 1op.budyniu śmietankowego,
  • 2 jajka,
  • 20dag.masła,
  • 7dag.cukru pudru,
  • Wierzch;
  • 1 zielona galaretka,
  • 1 łyżka mleka w proszku,
  • dowolne owoce

Sposób przygotowania:

Śnieżka
Żelatynę rozpuścić w 1\2szkl.gorącej wody,ostudzić.2szkl.mleka zagotować,w pozostałym wymieszać proszek budyniowy i jajka,wlać do gotującego się mleka i mieszając gotować na małym ogniu,aż masa zgęstnieje,ostudzić.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i cały czas ucierają,stopniowo dodawać budyń,gdy masa będzie jednolita,połączyć ją z żelatyną.Dno tortownicy(24cm) wyłożyć biszkoptami i skropić je rumem,na biszkopty wylać1\2masy,następnie znowu ułożyć biszkopty,skropić rumem,na nie wyłożyć resztę masy,wyrównać i włożyć do lodówki.Galaretkę rozpuścić w 1szkl.gorącej wody i ostudzić.Mleko w proszku rozprowadzić w 1\2szkl.wody,zagotować i gorące wymieszać z zimną galaretką(wtedy mleko się zważy i powstanie nam efekt płatków śniegu),ostudzić.Na stężałą masę budyniową,wyłożyć ulubione owoce,zalać wystudzoną galaretką i wstawić do lodówki na minimum 2-3godz.