Soczysty schab pieczony
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Wielkanoc, Schab « poprzedni | następny »
hgg - Przepis na: Soczysty schab pieczony offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 680
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Soczysty schab pieczony
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 25

Mięso umyć i osuszyć. Czosnek rozetrzeć z solą. natrzeć tym mięso. Zioła posiekać.


trudność: łatwe
czas:

Soczysty schab pieczony - SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/2 kg schabu bez kości
  • 1/2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • po 3 łyżki listków tymianku i szałwi
  • sól
  • pieprz

Soczysty schab pieczony - PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć i osuszyć. Czosnek rozetrzeć z solą. natrzeć tym mięso. Zioła posiekać. rozetrzeć z pie­przem. a następnie tą mie­szanką posypać mięso. Uło­żyć je w brytfannie. skropić olejem. Wstawić do piekar­nika o temperaturze 200°C i piec godzinę. Gdy schab się zrumieni, podlać wodą, a potem, co jakiś czas pole­wać wytworzonym sosem. Sprawdzona rada: pod koniec pieczenia schab warto obłożyć cząstkami jabłek (najlepiej kwaskowatych). Można je posypać majerankiem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Soczysty schab pieczony (strona 1 z 2)  
Gość

wiki
gość

2008-07-17 09:52
ale warto znaleźć trochę czasu na takie przyjemności
Skomentuj
Oceń:
0
hgg

hgg
offline

2008-07-17 09:52
wiki napisał(a):

ale warto znaleźć trochę czasu na takie przyjemności

jak to mówią: egzakly
Skomentuj
Oceń:
0
hgg

hgg
offline

2008-07-16 21:10
Miła odmiana po chinskich zupkach
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

kaśka
gość

2008-07-16 21:10
hgg napisał(a):

Miła odmiana po chinskich zupkach

nie da sie ukryc, chociaz jak dla mnie za bardzo czasochlonna
Skomentuj
Oceń:
0
jagna

jagna
offline

2008-07-26 17:34
kaśka napisał(a):

hgg napisał(a):

Miła odmiana po chinskich zupkach

nie da sie ukryc, chociaz jak dla mnie za bardzo czasochlonna

Hmmm... przecież to wcale nie jest czasochłonne :) Wystarczy natrzeć mięsko, a potem do piekarnika, a my - do książki :) A najlepiej przy oglądaniu TV - a polewanie sokiem w czasie reklamy ;)
Naprawdę polecam taki schab - do kanapek przepyszny ;)
Skomentuj
Oceń:
0
milenazajac

milenazajac
offline

2008-09-24 12:44
Jagna, masz racje, upieczenie tego schabu to pestka, mało wysiłku a na dodatek pychotka, małe święto na codzień
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Karol
gość

2008-10-08 15:20
pycha..........polecam...ja też jestem mistrzem kuchni...i Ty robisz to co ja..robię...pycha naprawdę polecam soczysty schab pieczony..fajna stronka...
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

orgio
gość

2008-10-05 18:41
coś nowego to pysznego
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Michal
gość

2008-10-24 19:01
orgio napisał(a):

coś nowego to pysznego.

Tak to prawda orgio.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

barbus
gość

2008-10-24 20:39
wysmienity palce lizac
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

determinator
gość

2008-11-09 23:32
TOTALNA BZDURA!!!!!!!!!!! SOCZYSTY????????????????LUDZIE jak juz "wytworzy sie" ten pieprzony sos "do polewania co jakis czas" to TRZEBA ZAPOMNIEC o soczystosci schabu.Wszystkie pseudokucharki dodaja takie rady na koncu przepisow.Piec nalezy do momentu kiedy sos zaczalby sie wydzielac wtedy nalezy natychmiast wyjac go z piekarnika i mozliwie szybko lekko schlodzic.SOCZYSTOSC jest wtedy gwarantowana nawetna zimno!!!!!!!!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

leszek
gość

2008-11-17 14:42
od wielu lat piekę schab i zawsze jest suchy. A jak pieke karkówkę to jest pyszna i wilgotna. Gdzie popełniam błąd ?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Olinusia0
gość

2008-12-23 19:44
Super!! Pycha....Schab anelski :)
Skomentuj
Oceń:
0
urszula

urszula
offline

2009-02-03 19:08
Piekę schab w ten sposób już od jakiegoś czasu i zawsze wszystkim smakuje.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Muffiny owsiane z rodzynkami Klopsiki w kapuście Roladki schabowe nadziewane
Tarta makowo- pomarańczowa Sałatka pomidorowo-pieczarkowa Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki
Krem pomarańczowy- orange curd Tiramisu z posmakiem bananów dla delikatności Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka
Francuskie ciasteczka z makiem Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym Deser z bitą śmietaną bezą oraz truskawkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj