Soczysty schab pieczony
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Wielkanoc, Schab « poprzedni | następny »
hgg - Przepis na: Soczysty schab pieczony offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 680
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Soczysty schab pieczony
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 25

Mięso umyć i osuszyć. Czosnek rozetrzeć z solą. natrzeć tym mięso. Zioła posiekać.


trudność: łatwe
czas:

Soczysty schab pieczony - SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/2 kg schabu bez kości
  • 1/2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • po 3 łyżki listków tymianku i szałwi
  • sól
  • pieprz

Soczysty schab pieczony - PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć i osuszyć. Czosnek rozetrzeć z solą. natrzeć tym mięso. Zioła posiekać. rozetrzeć z pie­przem. a następnie tą mie­szanką posypać mięso. Uło­żyć je w brytfannie. skropić olejem. Wstawić do piekar­nika o temperaturze 200°C i piec godzinę. Gdy schab się zrumieni, podlać wodą, a potem, co jakiś czas pole­wać wytworzonym sosem. Sprawdzona rada: pod koniec pieczenia schab warto obłożyć cząstkami jabłek (najlepiej kwaskowatych). Można je posypać majerankiem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Soczysty schab pieczony (strona 1 z 2)  
Gość

wiki
gość

2008-07-17 09:52
ale warto znaleźć trochę czasu na takie przyjemności
Skomentuj
Oceń:
0
hgg

hgg
offline

2008-07-17 09:52
wiki napisał(a):

ale warto znaleźć trochę czasu na takie przyjemności

jak to mówią: egzakly
Skomentuj
Oceń:
0
hgg

hgg
offline

2008-07-16 21:10
Miła odmiana po chinskich zupkach
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

kaśka
gość

2008-07-16 21:10
hgg napisał(a):

Miła odmiana po chinskich zupkach

nie da sie ukryc, chociaz jak dla mnie za bardzo czasochlonna
Skomentuj
Oceń:
0
jagna

jagna
offline

2008-07-26 17:34
kaśka napisał(a):

hgg napisał(a):

Miła odmiana po chinskich zupkach

nie da sie ukryc, chociaz jak dla mnie za bardzo czasochlonna

Hmmm... przecież to wcale nie jest czasochłonne :) Wystarczy natrzeć mięsko, a potem do piekarnika, a my - do książki :) A najlepiej przy oglądaniu TV - a polewanie sokiem w czasie reklamy ;)
Naprawdę polecam taki schab - do kanapek przepyszny ;)
Skomentuj
Oceń:
0
milenazajac

milenazajac
offline

2008-09-24 12:44
Jagna, masz racje, upieczenie tego schabu to pestka, mało wysiłku a na dodatek pychotka, małe święto na codzień
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Karol
gość

2008-10-08 15:20
pycha..........polecam...ja też jestem mistrzem kuchni...i Ty robisz to co ja..robię...pycha naprawdę polecam soczysty schab pieczony..fajna stronka...
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

orgio
gość

2008-10-05 18:41
coś nowego to pysznego
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Michal
gość

2008-10-24 19:01
orgio napisał(a):

coś nowego to pysznego.

Tak to prawda orgio.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

barbus
gość

2008-10-24 20:39
wysmienity palce lizac
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

determinator
gość

2008-11-09 23:32
TOTALNA BZDURA!!!!!!!!!!! SOCZYSTY????????????????LUDZIE jak juz "wytworzy sie" ten pieprzony sos "do polewania co jakis czas" to TRZEBA ZAPOMNIEC o soczystosci schabu.Wszystkie pseudokucharki dodaja takie rady na koncu przepisow.Piec nalezy do momentu kiedy sos zaczalby sie wydzielac wtedy nalezy natychmiast wyjac go z piekarnika i mozliwie szybko lekko schlodzic.SOCZYSTOSC jest wtedy gwarantowana nawetna zimno!!!!!!!!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

leszek
gość

2008-11-17 14:42
od wielu lat piekę schab i zawsze jest suchy. A jak pieke karkówkę to jest pyszna i wilgotna. Gdzie popełniam błąd ?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Olinusia0
gość

2008-12-23 19:44
Super!! Pycha....Schab anelski :)
Skomentuj
Oceń:
0
urszula

urszula
offline

2009-02-03 19:08
Piekę schab w ten sposób już od jakiegoś czasu i zawsze wszystkim smakuje.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Muffinki zeberka Sałatka z fetą, cukinią i miodowym sosem Makaron rigatoni z pesto z  Mangolda
Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem Frużelina malinowa Deser z serka z galaretkowym sercem
Sałatka z cukinią i marchwią Zapiekane cukinie nadziewane białym serem i fetą Śledzie w sosie musztardowym
Surówka z kapusty i marchewki Kiszone ogóraski Schab zapiekany pod pierzynką z gąsek

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane