Soczysty schab pieczony
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Wielkanoc, Schab « poprzedni | następny »
hgg

Złoty Ekspert
Przepisy: 680
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1
Soczysty schab pieczony
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 25

Mięso umyć i osuszyć. Czosnek rozetrzeć z solą. natrzeć tym mięso. Zioła posiekać.


trudność: łatwe
czas:

Soczysty schab pieczony - SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/2 kg schabu bez kości
  • 1/2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • po 3 łyżki listków tymianku i szałwi
  • sól
  • pieprz

Soczysty schab pieczony - PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć i osuszyć. Czosnek rozetrzeć z solą. natrzeć tym mięso. Zioła posiekać. rozetrzeć z pie­przem. a następnie tą mie­szanką posypać mięso. Uło­żyć je w brytfannie. skropić olejem. Wstawić do piekar­nika o temperaturze 200°C i piec godzinę. Gdy schab się zrumieni, podlać wodą, a potem, co jakiś czas pole­wać wytworzonym sosem. Sprawdzona rada: pod koniec pieczenia schab warto obłożyć cząstkami jabłek (najlepiej kwaskowatych). Można je posypać majerankiem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Soczysty schab pieczony (strona 1 z 2)  
Gość

wiki
gość

2008-07-17 09:52
ale warto znaleźć trochę czasu na takie przyjemności
Skomentuj
Oceń:
0
hgg

hgg

2008-07-17 09:52
wiki napisał(a):

ale warto znaleźć trochę czasu na takie przyjemności

jak to mówią: egzakly
Skomentuj
Oceń:
0
hgg

hgg

2008-07-16 21:10
Miła odmiana po chinskich zupkach
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

kaśka
gość

2008-07-16 21:10
hgg napisał(a):

Miła odmiana po chinskich zupkach

nie da sie ukryc, chociaz jak dla mnie za bardzo czasochlonna
Skomentuj
Oceń:
0
jagna

jagna

2008-07-26 17:34
kaśka napisał(a):

hgg napisał(a):

Miła odmiana po chinskich zupkach

nie da sie ukryc, chociaz jak dla mnie za bardzo czasochlonna

Hmmm... przecież to wcale nie jest czasochłonne :) Wystarczy natrzeć mięsko, a potem do piekarnika, a my - do książki :) A najlepiej przy oglądaniu TV - a polewanie sokiem w czasie reklamy ;)
Naprawdę polecam taki schab - do kanapek przepyszny ;)
Skomentuj
Oceń:
0
milenazajac

milenazajac

2008-09-24 12:44
Jagna, masz racje, upieczenie tego schabu to pestka, mało wysiłku a na dodatek pychotka, małe święto na codzień
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Karol
gość

2008-10-08 15:20
pycha..........polecam...ja też jestem mistrzem kuchni...i Ty robisz to co ja..robię...pycha naprawdę polecam soczysty schab pieczony..fajna stronka...
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

orgio
gość

2008-10-05 18:41
coś nowego to pysznego
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Michal
gość

2008-10-24 19:01
orgio napisał(a):

coś nowego to pysznego.

Tak to prawda orgio.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

barbus
gość

2008-10-24 20:39
wysmienity palce lizac
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

determinator
gość

2008-11-09 23:32
TOTALNA BZDURA!!!!!!!!!!! SOCZYSTY????????????????LUDZIE jak juz "wytworzy sie" ten pieprzony sos "do polewania co jakis czas" to TRZEBA ZAPOMNIEC o soczystosci schabu.Wszystkie pseudokucharki dodaja takie rady na koncu przepisow.Piec nalezy do momentu kiedy sos zaczalby sie wydzielac wtedy nalezy natychmiast wyjac go z piekarnika i mozliwie szybko lekko schlodzic.SOCZYSTOSC jest wtedy gwarantowana nawetna zimno!!!!!!!!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

leszek
gość

2008-11-17 14:42
od wielu lat piekę schab i zawsze jest suchy. A jak pieke karkówkę to jest pyszna i wilgotna. Gdzie popełniam błąd ?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Olinusia0
gość

2008-12-23 19:44
Super!! Pycha....Schab anelski :)
Skomentuj
Oceń:
0
urszula

urszula

2009-02-03 19:08
Piekę schab w ten sposób już od jakiegoś czasu i zawsze wszystkim smakuje.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Surówka z rzeżuchą Karmelowe ciastka owsiane z czekoladą Stek z tuńczyka w limonce
Pyszne ciasto żądło Muffinki bananowe Kurczak hajderabacki
Biała kiełbasa z cebulową otoczką Ryba na pierzynce z szpinaku Surówka z kapusty pekińskiej
Kruszonkowy sernik z ananasem Klopsiki w sosie marchewkowo-pieczarkowym Racuchy z jabłkami i cynamonem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane