Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Sos mięsno- chrzanowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam tego typu sosy. Idealne do ziemniaczków i kaszy gryczanej.

Sos mięsno- chrzanowy

Składniki:

Sos mięsno- chrzanowy

 

  • 1 kg mięso wieprzowe,
  • 500-750 ml bulion,
  • 2 łyżki tłuszcz,
  • 1 sztuka marchewka,
  • 1 sztuka pietruszka,
  • 3-4 łyżki chrzan tarty,
  • 2 łyżeczki mąka pszenna,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • do smaku kucharek,
  • do smaku curry Prymat,
  • 3 szczypty majeranek Prymat,
  • 2 szczypty papryka słodka Prymat,
  • 0,5 sztuki cebula,
  • do smaku zioła prowansalskie Prymat

 

Sposób przygotowania:

Sos mięsno- chrzanowy
Mięso wieprzowe pokroić w kostkę. Bulion zagotować. Na patelni rozgrzać tłuszcz, następnie podsmażyć na nim mięso i przełożyć je do bulionu. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę, następnie dodać do mięsa i całość gotować. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć, dodać do mięsa. Sos gotować, pod koniec gotowania zaprawić chrzanem i zawiesiną z mąki. Sos doprawić do smaku dodając Kucharka, sól, pieprz, curry, paprykę, zioła prowansalskie i majeranek.
Tak przygotowany sos można podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną.