SUPERPRZEPIS

Stek rozmarynowy nacierany czosnkiem

  • 3
  • pacpaw
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Stek rozmarynowy nacierany czosnkiem Więcej zdjęć (5)

najlepsze steki wychodzą gdy użyjemy wołowinę dojrzewającą

Składniki:

Stek rozmarynowy nacierany czosnkiem

 

Sposób przygotowania:

Stek rozmarynowy nacierany czosnkiem
Jeden plaster dojrzewającego rostbefu wołowego ważący około 25 dag wyjmujemy z lodówki. Zostawiamy na 30 minut, aby przejął temperaturę pokojową. W międzyczasie możemy wyciąć wszelkie niedoskonałości. Następnie smarujemy go z dwóch stron olejem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowy. 2 szczypty rozmarynu sypiemy na suchą patelnię grillową. Gdy ją dobrze rozgrzejemy kładziemy wołowinę. Posypaną również rozmarynem. Smażymy z jednej strony 4 minuty. Następnie przewracamy, solimy do smaku, nacieramy czosnkiem i smażymy 3 minuty (stek średnio wysmażony z różowym mięsem). Usmażony stek przekładamy na talerz. Czekamy kilka minut, aby soki w mięsie się rozłożyły i gotowe. Smacznego. Dla osób lubiących steki wysmażone czas smażenia należy zwiększyć od 6 do nawet 8 minut na jedną stronę.
Stek rozmarynowy nacierany czosnkiem
Z wołowiny wycinamy wszelkie niedoskonałości
Stek rozmarynowy nacierany czosnkiem
Plaster mięsa połowego posypujemy tylko świeżo mielonym pieprzem kolorowym
Stek rozmarynowy nacierany czosnkiem
Usmażoną stronę steka smarujemy ząbkiem czosnku
Stek rozmarynowy nacierany czosnkiem
Usmażony stek był średnio wysmażony (mięso różowe)