Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Stek z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne steki ze słodkawym sosem

Stek z sosem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Stek z sosem

 

  • 500g wołowiny
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka masła
  • cukier

Sposób przygotowania:

Stek z sosem
Mięso kroimy na 4 kotlety, należy je delikatnie roztłuc tłuczkiem do mięsa i odstawić. W tym czasie przygotujemy sos. Do rondelka wlewamy ketchup, musztardę, powidła, ocet i masło. Mieszamy, podgrzewamy i gotujemy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu i w tym czasie smażymy kolety. Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej mięso. Smażymy po parę minut z każdej strony (ja lubię ok 5 minut). Długość smażenia zależy od grubości kotletów o od tego czy chcemy mieć krwiste, czy wysmażone. Jeszcze na patelni przyprawiamy pieprzem dop smaku, najlepiej grubo mielonym. Usmażone kotlety przyprawiamy solą do smaku i polewamy sosem
Stek z sosem
Kotlety polewamy jeszcze ciepłym sosem, smakują z nim wyjątkowo
Stek z sosem
Smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu, albo na zwykłym grillu

Tagi:

wołowina