jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Stojące choinki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pierniczki pięknie wyglądają, a ich zapach unosi się po całym domu.

Stojące choinki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Stojące choinki

 

  • Składniki:

 

  • 1/2 kg mąki,
  • 20 dag cukru pudru,
  • 20 dag miodu,
  • 12 dag margaryny,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka sody,
  • przyprawa do pierników,
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • Lukier:
  • 1 białko,
  • 20-30 dkg cukru pudru,
  • Szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

Stojące choinki
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dokładamy pozostałe suche składniki i razem mieszamy. Dokładamy jajko, tłuszcz oraz miód. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Ja ciasto sporządzam wieczorem, a rano piekę pierniczki. Na kartce papieru rysujemy i wycinamy wzory szablonów potrzebnych do przygotowania choinki. Na jedną choinkę potrzeba 3 pierniki (trzy szablony). Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm. Wycinamy poszczególne elementy od szablonów i pieczemy pierniki w 180°C przez około 15 minut.Przed pieczeniem delikatnie rozchylamy górne i dolne części choinki, by później nie było problemów przy jej składaniu.Gotowe, przestudzone elementy składamy razem, nakładając na siebie. W razie konieczności można delikatnie zeskrobać nadmiar ciasta nożem.Złożone choinki lukrujemy. Można posypać je dodatkowo kokosem. Ja udekorowałam je dodatkowo srebrnymi perełkami ( oczywiście jadalnymi). LUKIER: Białko ubijamy na sztywno dodatkiem soli. Dokładamy stopniowo cukier. Ilość cukru zależy od wielkości białka. Lukier musi być dość twardy, by nie spływał z pierników.
Stojące choinki
Ze zwykłego papieru wycinamy wcześniej szablony!