jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Strucla z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wspaniała strucla, długo utrzymuje świeżość

Strucla z serem

Składniki:

Strucla z serem

 

  • 1/2 kg mąki krupczatki
  • 1 proszek do pieczenia
  • 2 jajka
  • 15 dag masła roślinnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • sól
  • 2 łyżki rumu
  • 25 dag sera tłustego zmielonego
  • bakalie (rodzynki, zmielone orzechy, drobno posiekana smażona skórka pomarańczowa)
  • 5 dag masła, do smarowania strucli
  • cukier puder, do posypania strucji

Sposób przygotowania:

Strucla z serem
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Uformować podłużny bochenek, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w gorącym piekarniku 200-240 stop. C. ponad 1 godzinę. Upieczoną, gorącą struclę posmarować kilkakrotnie roztopionym masłem i posypać grubo cukrem pudrem. Masło i cukier utworzą na strucli skórkę, która chroni przed zbyt szybkim wysuszaniem.