marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Suflet z białym makiem i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Desery na ciepło nie ustępują tym zimnym jak lody, kremy lub musy. Choć ich przygotowanie nieco potrwa, to warto się przyłożyć, bo smak jest przedni. Na dzień dzisiejszy polecam suflety z białym makiem. i płatkami migdałowymi.

Suflet z białym makiem i migdałami

Składniki:

Suflet z białym makiem i migdałami

 

  • 4 jajka,
  • cukier waniliowy,
  • pełna łyżka mąki ziemniaczanej,
  • kilka kropel olejku migdałowego,
  • 4-6 łyżek suchego białego maku,
  • 60 g. płatków migdałowych,
  • tłuszcz do wysmarowania kokilek,
  • oraz 4 kokilki żaroodporne.

Sposób przygotowania:

Suflet z białym makiem i migdałami
Jajka sparzyć wrzątkiem, rozbić i oddzielić żółtka od białek.

Białka ubić na pianę ze szczyptą soli na sztywno, żółtka zaś ubić z cukrem na parze do białości, dodając łyżkę mąki ziemniaczanej oraz po cztery łyżki suchego maku białego. Wymieszać całość, dodając ubitą pianę z białe i łyżeczkę proszku do pieczenia.

Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni przez 1-2 min., po czym wyłączyć palnik pod patelnią,a płatki wyjąć na talerz łyżką dziurkowaną.

Kokilki wysmarować tłuszczem i napełnić masą do 3/4 objętości i ustawić na blasze. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, a blachę z napełnionymi kokilkami wstawić na 20-25 min.

Jak ciasto urośnie i zrumieni się na wierzchu, wysunąć blachę i przez rękawicę wyjąć kokilki, przekładając je na deskę do chleba.

Posypać na wierzchu sufleciki zrumienionymi płatkami migdałowymi i podawać od razu.

pieczenie


Tagi:

jajko jajka mak