Sposób przygotowania:
Suflet z marchwi
Obrać i opłukać marchew i cebule. Razem wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 30 min. Odcedzić i przetrzeć przez sito. Przygotować gęsty sos beszamelowy - tłuszcz roztopić w rondelku, dosypać mąkę i drewnianą łyżką wymieszać na jednolitą masę. Dodać zimne mleko, szczyptę cukru i mieszając doprowadzić do wrzenia. Pozostawić na ogniu 5-10 min. Do sosu dodać przetartą marchew i cebulę, żółtka jajek. Następnie ubić pianę z białek na bardzo sztywną. Połączyć i delikatnie wymieszać widelcem (pianę łączy się z masą podstawową, delikatnie unosząc ją a nie mieszając) i wlać do wysmarowanej masłem formy. Przed wstawieniem sufletu do piekarnika, należy nożem oddzielić masę od formy - wówczas suflet będzie rósł równo. Piec najpierw w średnio a potem w mocno nagrzanym piekarniku 35 min. Podawać natychmiast po wyłączeniu piekarnika.