Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Surówka z modrej kapusty ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Doskonała jako dodatek do mięs smażonych i pieczonych.

Surówka z modrej kapusty ze śmietaną

Składniki:

Surówka z modrej kapusty ze śmietaną

 

  • 30 dag modrej kapusty,
  • 3 kwaśne jabłka,
  • 2 średnie cebule,
  • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól i cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Surówka z modrej kapusty ze śmietaną
Kapustę umyć, oczyścić, pozbawić głąba i drobno poszatkować. Zalać wrzątkiem, odcedzić i osączyć na sicie, lub w specjalnej wirówce. Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Miąższ pokroić w kostkę. Obraną cebulę również pokroić w kostkę. Składniki połączyć, polać śmietaną, doprawić do smaku solą i cukrem i wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 1/2 godz. Przed podaniem posypać natką pietruszki.