lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Surówka z włoszczyzny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Całkiem dobra surówka z włoszczyzny...

Surówka z włoszczyzny

Składniki:

Surówka z włoszczyzny

 

  • 1 kg marchewki
  • 60 dag selera
  • natka pietruszki
  • 25 dag cebuli
  • 60 dag pietruszki
  • 25 dag pora
  • 30 dag kapusty włoskiej
  • sól
  • pieprz
  • kilka łyżek oleju

 

Sposób przygotowania:

Surówka z włoszczyzny
Marchewki, seler, pietruszkę obrać i bardzo dokładnie umyć. W następnej kolejności umyte marchewki, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki dokładnie umyć i następnie drobno posiekać. Cebulę obrać, przemyć zimną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy, a później pokroić w drobną kostkę. Por oczyścić, umyć i kroić na nieduże paseczki. Kapustę włoską dobrze oczyścić i poszatkować. Wszystkie oczyszczone i pokrojone warzywa wymieszać razem w misce, a w następnej kolejności doprawić je do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą. Do sałatki dodać również kilka łyżek oleju. Surówka z włoszczyzny jest dobrym dodatkim do obiadu. Smacznego!