VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Świąteczny schab z żurawiną i borówką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Typowy, z posmakiem świąt pieczony schab przeniknięty smakiem tartego kolorowego pieprzu i czerwonej cebuli. Po upieczeniu wyjątkowego smaku nadaje żurawina oraz borówka. Schab jest kruchy i soczysty, a ostrość przenika się ze słodyczą owoców.

Świąteczny schab z żurawiną i borówką

Składniki:

Świąteczny schab z żurawiną i borówką

 

  • 700 g schabu w całości
  • przyprawa marynata do mięs
  • 1 czerwona cebula
  • kolorowy pieprz w ziarnach
  • sól czosnkowa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka łyżeczek borówek w całości
  • kilka łyżeczek żurawiny w całości

Sposób przygotowania:

Świąteczny schab z żurawiną i borówką
Schab nacieramy dokładnie marynatą do mięs. Kolorowy pieprz rozcieramy w moździerzu (nie do końca na gładko). Mięso dodatkowo przyprawiamy pieprzem oraz czosnkową solą.

Czerwoną cebulę kroimy w piórka, obkładamy nią mięso. Schab zamykamy szczelnie w pojemniku na całą noc. Następnego dnia mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą z oliwek.

Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 190*C przez 1 godzinę 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy mięso na chwilę aby odpoczęło. Następnie kroimy w plastry.

Podajemy ze zeszkloną podczas pieczenia cebulą, żurawiną oraz borówką.