luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Schab z morelą w marynacie miodowo-musztardowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Schab z morelą przygotowany w domu jest niezwykle aromatyczny, delikatny wspaniale wygląda na świątecznym stole

Schab z morelą w marynacie miodowo-musztardowej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schab z morelą w marynacie miodowo-musztardowej

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 opakowanie suszonych moreli
  • Marynata:
  • 100 ml białego wina
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • 1 płaska łyżka soli
  • kilka ziaren pieprzu

Sposób przygotowania:

Schab z morelą w marynacie miodowo-musztardowej
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z białych włókien. Przez środek zrobić otwór i wypełnić dokładnie morelami. Białe wino, oliwę, ocet winny, miód i obie musztardy dokładnie wymieszać. Zalać tym posiekane zioła. Mięso przełożyć do rękawa, zalać przygotowaną marynatą, dokładnie zawiązać i wstawić na 12 godzin do lodówki. Od czasu do czasu obracać mięso w marynacie Piekarnik rozgrzać do 180'C i piec mięso w rękawie razem z marynatą około godziny. 
Schab z morelą w marynacie miodowo-musztardowej
Etap 1: Scab z morelą po upieczeniu i odstawieniu do wystygnięcia