kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Pomarańczowy schab z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Schab z rękawa- prosty przepis, aromatyczny, świąteczny zapach pomarańczy

Pomarańczowy schab z morelami

Składniki:

Pomarańczowy schab z morelami

 

  • 1.5 kg schabu środkowego
  • Marynata:
  • starta skórka z malej pomarańczy
  • ciutkę kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 6 łyżek oliwy
  • pieprz biały
  • łyżka spirytusu
  • łyżeczka octu
  • łyżka brązowego cukru
  • sól

 

  • Oprócz tego- 1/4 szklanki soku jabłkowego i kilka łyżek wody.

 

  • tego garść moreli suszonych i rękaw do pieczenia oraz kilka łyżek masła 3-4 łyżki

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy schab z morelami
W schabie naciąć kieszeń, powtykać równo morele, zwinąć nicią lub też nie, jak kto woli i natrzeć solą. Z podanych składników zrobić marynatę, natrzeć nią schab i włożyć do lodówki, najlepiej na noc. Kilka godzin też wystarczy-:)
Piec w rękawie, który należy położyć w naczyniu żaroodpornym , w temperaturze 160-170 stopni około 1.2 godziny, następnie otworzyć rękaw, na dno wlać wodę z sokiem, mięso polać masłem i dopiec do zrumienienia.

Tagi:

marynaty schab