Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Schab pieczony ze śliwką i morelą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny Świąteczny schab z morelami i śliwką

Schab pieczony ze śliwką i morelą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab pieczony ze śliwką i morelą

 

  • schab b/k -1,5 kg
  • morele suszone - 50 g
  • śliwki suszone- 50 g
  • tymianek -1 łyżka
  • czosnek granulowany -1 łyżka
  • sól i pieprz
  • olej - 5 łyżek
  • miód -2 łyżki

Sposób przygotowania:

Schab pieczony ze śliwką i morelą
Schab opłukać, osączyć. Morele i śliwki opłukać w ciepłej wodzie, osączyć. W schabie długim i wąskim nożem robię dwa otwory, jeden koło drugiego, w jeden otwór włożyć śliwki w drugi morele. Do miski wlać olej, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. Za pomocą pędzelka do smarowania, posmarować dobrze schab, włożyć do rękawa do pieczenia, odstawić na 3 godz. Po tym czasie przełożyć schab na brytfannę, piec 75 minut 190 stop. Przed końcem pieczenia, wyjąć schab z rękawa, posmarować wierzch miodem , przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec do zrumienienia.
Schab pieczony ze śliwką i morelą
Schab opłukany osączony i za pomocą noża zostały zrobione otwory
Schab pieczony ze śliwką i morelą
Morele do nadziania schabu opłukane i osączone
Schab pieczony ze śliwką i morelą
Mieszanka ziołowa do posmarowania schabu
Schab pieczony ze śliwką i morelą
Schab został nadziany i posmarowany mieszanką ziół