alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Schab z gorczycą i kolendrą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kruchy, delikatny z lekką pikanterią domowy schab to najlepsza domowa wędlina nie tylko na świąteczny stół.

Schab z gorczycą i kolendrą  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schab z gorczycą i kolendrą

 

Sposób przygotowania:

Schab z gorczycą i kolendrą
Marynata: Wodę z wszystkimi przyprawami zagotować, do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Ostudzić. Do zimnej wody włożyć oczyszczony i umyty schab, przykryć i odłożyć do lodówki na minimum 6 dni. Raz dziennie obrócić mięso żeby się równomiernie peklowało. Po wyjęciu schabu z marynaty osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć przyprawą z gorczycą i kolendrą i odłożyć na 30 minut w zimne miejsce. Schab włożyć do rękawa do pieczenie, szczelnie zawiązać. Piec w 160 stopniach z termoobiegiem około 70 minut. Piekarnik wyłączyć pozostawić schab na 15 minut wyjąć i po kolejnych 15 minutach rozciąć rękaw i pozostawić schab do ostudzenia.
Schab z gorczycą i kolendrą
schab natrzeć przyprawą i odłożyć w zimne miejsce na pół godziny