Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Szaszłyki z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szaszłyki z piersi kurczaka z cebulą i pieczarkami, smażone na patelni.

Szaszłyki z patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki z patelni

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 cebule
  • 20 dkg pieczarek
  • przyprawa kurczak grillowany - wg uznania
  • olej do smażenia
  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z patelni
Piersi z kurczaka pokroić w dużą kostkę. Pieczarki opłukać wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na 4-6 części (zależy od wielkości pieczarek). Cebule obrać i pokroić w bardzo grube piórka. Na patyczek do szaszłyka nadziać kawałek mięsa, następnie kawałek pieczarki i kawałek cebuli. I znowu kawałek mięsa, pieczarki i cebuli do zapełnienia patyczka. W ten sam sposób nadziać więcej patyczków do szaszłyków do wyczerpania składników. Tak przygotowane szaszłyki kłaść na rozgrzany na patelni olej i obficie posypać przyprawą do kurczaka. Smażyć je na rumiano z każdej strony, często odwracając. Takie szaszłyki można też upiec na grillu.
Szaszłyki z patelni
Piersi z kurczaka pokrojone w dużą kostkę.
Szaszłyki z patelni
Pieczarki i cebule pokrojone na mniejsze kawałki.
Szaszłyki z patelni
Patyczki do szaszłyków nadziane na przemian mięsem pieczarką i cebulą.
Szaszłyki z patelni
Przygotowane szaszłyki położone na rozgrzany olej i posypane przyprawą do kurczaka.