robertjankopp

robertjankopp

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Sznycel ministerski w grzankach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

dobrze smakują z młodymi ziemniaczkami z koperkiem,frytkami. dodatek- marchewka gotowana,lub sałata w śmietanie i mizeria ogórkowa.

Sznycel ministerski w grzankach

Składniki:

Sznycel ministerski w grzankach

  • 80 dkg karkówki bez kości.
  • 3 jaja.
  • 2 ząbki czosnku.
  • sól i pieprz do smaku.

  • bułka tarta.
  • 2 bułki pszenne lub pół kawiorka.
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

Sznycel ministerski w grzankach

40 dkg karkówki zmielić przez maszynkę na dużych oczkach. drugą połowę zmielić na średnich oczkach ( jak na mielone kotlety) wbić jaja. dodać drobno posiekane ząbki czosnku. doprawić solą i pieprzem. dobrze wyrobić ręką aż mięso puści klej. formować podłużne sznycle. bułki lub kawiorek pokroić w podłużne paski sznycle obtoczyć w bułce tartej,a następnie w grzankach,dociskając ręką aby grzanki się przykleiły. kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na wolnym ogniu,tak aby grzanki się za bardzo nie spiekły. do tego proponowane dodatki i cieszmy się rozkoszą jedzenia. SMACZNEGO!