ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonała w smaku, konsystencji pieczeń z mięsa mielonego nadziana gotowanymi jajkami. Jest idealna na zimno do pieczywa, ale też i na ciepło np. z sosem koperkowym do ziemniaków. A na Wielkanoc sprawdzi się na zimno z sosem chrzanowym.

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem

 

  • mielona łopatka wieprzowa 75 dag,
  • mielona szynka 50 dag
  • jajka 3 sztuki "M",
  • kasza manna 5 łyżek,
  • tarta bułka 1,5 szklanki + do posypania talerza 4 łyżki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • przyprawa w płynie 2 łyżeczki,
  • sól 1 łyżka płaska,
  • cebula 1 sztuka większa,
  • woda zimna 3/4 szklanki,
  • jajka gotowane na twardo 4 sztuki "M",
  • olej rzepakowy 8 łyżek

Sposób przygotowania:

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem
Świeże mięso mielone z szynki i łopatki wieprzowej razem z posiekaną drobno cebulą, pieprzem ziołowym i mielonym czarnym, papryką słodką i ostrą, kaszą manną, tartą bułką, przyprawą w płynie, jajkami, wodą zimną dać do miski i dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę. Masa mięsna powinna być zwarta, ale nie twarda czy za rzadka, jeśli trzeba to dolać ciut wody lub dosypać tartej bułki i ponownie wyrobić ręką.

Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupek.

Duży talerz płaski posypać tartą bułką i z mielonego mięsa zrobić placek z 2 cm grubości, na środku ułożyć całe jajka.

Brzegi mięsa założyć na jajka i zwilżonymi dłońmi uformować mały bochenek i obtoczyć resztą tartej bułki z talerza.

W brytfance rozgrzać olej, dać mięso i z każdej strony obsmażyć na rumiano na średnim ogniu, delikatnie obracać na strony przy pomocy dwóch widelców.

Nakryć brytfankę pokrywką i dusić z 30 minut na mniejszym ogniu, w połowie czasu obrócić na drugą stronę. Pieczeń wystudzić w brytfance pod przykryciem, (nie będzie sucha na zimno) i podawać jak i z czym się lubi.
Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem
Masę mięsną trzeba dobrze wyrobić na kleistą masę z ręką z 3 minuty.
Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem
Po wyrobieniu masa powinna byc zwarta ale wyrobiona, sklejona.
Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem
Najlepiej się strawdzi jak bochenek mały.
Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem
Podsmazona i duszona po wystudzeniu pood przykryciem nie jest sucha.
Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem
Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem
Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem
Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem