Sposób przygotowania:
Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem
Świeże mięso mielone z szynki i łopatki wieprzowej razem z posiekaną drobno cebulą, pieprzem ziołowym i mielonym czarnym, papryką słodką i ostrą, kaszą manną, tartą bułką, przyprawą w płynie, jajkami, wodą zimną dać do miski i dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę. Masa mięsna powinna być zwarta, ale nie twarda czy za rzadka, jeśli trzeba to dolać ciut wody lub dosypać tartej bułki i ponownie wyrobić ręką.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupek.
Duży talerz płaski posypać tartą bułką i z mielonego mięsa zrobić placek z 2 cm grubości, na środku ułożyć całe jajka.
Brzegi mięsa założyć na jajka i zwilżonymi dłońmi uformować mały bochenek i obtoczyć resztą tartej bułki z talerza.
W brytfance rozgrzać olej, dać mięso i z każdej strony obsmażyć na rumiano na średnim ogniu, delikatnie obracać na strony przy pomocy dwóch widelców.
Nakryć brytfankę pokrywką i dusić z 30 minut na mniejszym ogniu, w połowie czasu obrócić na drugą stronę. Pieczeń wystudzić w brytfance pod przykryciem, (nie będzie sucha na zimno) i podawać jak i z czym się lubi.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupek.
Duży talerz płaski posypać tartą bułką i z mielonego mięsa zrobić placek z 2 cm grubości, na środku ułożyć całe jajka.
Brzegi mięsa założyć na jajka i zwilżonymi dłońmi uformować mały bochenek i obtoczyć resztą tartej bułki z talerza.
W brytfance rozgrzać olej, dać mięso i z każdej strony obsmażyć na rumiano na średnim ogniu, delikatnie obracać na strony przy pomocy dwóch widelców.
Nakryć brytfankę pokrywką i dusić z 30 minut na mniejszym ogniu, w połowie czasu obrócić na drugą stronę. Pieczeń wystudzić w brytfance pod przykryciem, (nie będzie sucha na zimno) i podawać jak i z czym się lubi.
robaczek
ziutula
Dziękuję smacznie...