edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Szpinakowe wstążki ze smażoną dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przepis podpatrzony w „Przyjaciółce”, którą nabyłam aby przeczytać artykuł o Evicie. Jedzonko było pyszne :)

Szpinakowe wstążki ze smażoną dynią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szpinakowe wstążki ze smażoną dynią

 

  • Na jedną (głodną) osobę:
  • 10 dag makaronu tagiatelle ze szpinakiem
  • 15 dag obranego miąższu dyni
  • łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka świeżych listków szałwii – można dodać całkiem sporo, ale z mojej balkonowej już tylko tyle zostało
  • suszony tymianek
  • kilka wiórków świeżo otartej skórki z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Szpinakowe wstążki ze smażoną dynią
Dynię obrałam i oczyściłam z włóknistej części z pestkami, miąższ pokroiłam w cienkie plasterki. Zeskrobałam troszkę wiórków skórki z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Obrałam czosnek, opłukałam listki szałwii. Makaron ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W momencie kiedy makaron zaczął się gotować, na patelni rozgrzałam olej. Plasterki dyni zesmażyłam na rumiano, dodałam posiekany czosnek, pokrojone listki szałwii, tymianek i skórkę z cytryny, razem przesmażyłam. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Na patelnię dołożyłam ugotowany i odsączony makaron, wymieszałam i przełożyłam na talerz.
Szpinakowe wstążki ze smażoną dynią
Danie przyrządza się błyskawicznie więc warto wcześniej przygotować składniki.
Szpinakowe wstążki ze smażoną dynią
Dynię obsmażyłam na oleju na rumiano....
Szpinakowe wstążki ze smażoną dynią
Dodałam czosnek i pozostałe przyprawy...