Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sztukamięs ( wieprzowy) w paski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kiedy uda mi się kupić wyjątkowo ładny kawałek mięsa od szynki korci mnie na robienie z niego wszelkich odmian gotowanej szynki w sosach

Sztukamięs ( wieprzowy)  w paski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sztukamięs ( wieprzowy) w paski

 

  • 0,5 kg bardzo chudego mięsa od szynki
  • 3 marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek korzenia pietruszki lub gałązki naci pietruszki
  • 1/3 pora ( biała część )
  • 1/2 cebuli
  • 1 mała gałązka maggi ogrodowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • 4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Sztukamięs ( wieprzowy) w paski
Obrać warzywa . Marchew, por i cebulę przypiec na suchej patelni tak by się lekko zrumieniły ( wytworzy się naturalny karmel).Mięso umyć i dokładnie oczyścić z wszelkich błonek. Natkę pietruszki i gałązkę maggi złożyć w pęczek i zawiązać nicią .Warzywa ułożyć w garnku - dorzucić przyprawy i szczyptę soli . Zagotować . Do wrzącej wody włożyć mięso ( tak by pory mięsa się zamknęły i mięso pozostało soczyste ). Doprowadzić ponownie do wrzenia- zmniejszyć gaz i na małym gotować ponad godzinę . Wyjąć mięso i warzywa z wywaru i zawinąć w folię aluminiową by nie ostygło ( mięso , marchew, seler , korzeń pietruszki i por ). Marchewkę 1 sztukę rozgnieść widelcem na ciapkę i delikatnie posolić . Przygotować dowolny sos ( np. koperkowy, cytrynowy lub chrzanowy ) na bazie wywaru .Albo rozpuścić na małej patelni 3 łyżki masła - lekko je zrumienić i wlać do niego kilka łyżek wywaru i tym polewać potem mięso ( bardzo fajnie smakuje ). Mięso rozwinąć -nacinać w cienkie plastry nie docinając do końca tak by kawałek się nie rozpadł . W co drugie nacięcie nałożyć porcje gotowanej marchewki . Pociąć mięso na kromki docinając wolne nacięcia do końca . Podawać z ziemniakami , sosem ( lub masłem z wywarem ) i warzywami z wywaru.
Sztukamięs ( wieprzowy)  w paski
Opiec na patelni cebulę- marchew i por aż sie zrumienią
Sztukamięs ( wieprzowy)  w paski
Warzywa i mieso zalac wodą i ugotowac do miękkości miesa
Sztukamięs ( wieprzowy)  w paski
Wyjąć mieso i marchew - mieso ponacinać a marchew rozdrobnić
Sztukamięs ( wieprzowy)  w paski
W co drugie nacięcie nałożyć rozgniecioną marchewkę i potem pokroić