Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Szwedzki ocet raz-dwa-trzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ten ocet i jednocześnie roztwór do marynowania jest pyszny - nie za słodki i nie za kwaśny - i nadaje się do wszystkiego - od buraków do śledzi do sałatek czy surówek, itd, itp..

Szwedzki ocet raz-dwa-trzy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szwedzki ocet raz-dwa-trzy

 

Sposób przygotowania:

Szwedzki ocet raz-dwa-trzy
Połączyć wszystkie składniki w rondlu i doprowadzić do zagotowania na średnim ogniu mieszając, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. Przelać chłodny ocet do słoika z nakrętką i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na całą noc. Odcedzić wszystkie dodatki przed użyciem. Nadaje się do wszystkiego, w lodówce może stać "bez końca" ale nie ma obawy - zniknie szybciej niż by się człowiek spodziewał.
Szwedzki ocet raz-dwa-trzy
Biały ocet winny, cukier i woda plus kilka przypraw do przygotowania octu szwedzkiego
Szwedzki ocet raz-dwa-trzy
Wszystkie składniki zagotować, przelać do słoika i wstawić na noc do lodówki