Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Warzywa w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mix owoców na zimę. Przygotowane w marynacie octowej.

Warzywa w zalewie octowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warzywa w zalewie octowej

 

Sposób przygotowania:

Warzywa w zalewie octowej
Ogórki kroimy na osiem części, w ćwiartki i ćwiartki na pół. Pieczarki oczyszczamy, większe kroimy na połówki, możemy je delikatnie sparzyć wrzątkiem. Paprykę myjemy, wykrawamy z niej gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy przez 2 minuty. Cebulę kroimy na 8 części. Wszystkie tak przygotowane składniki przekładamy do miski lub dużego garnka, dodajemy 9 szklanek wody i szklankę soli. Mieszamy. Odstawiamy na 2- 3 godzinki. Z 13 szklanek wody, 3,5 szklanki octu oraz 5 szklanek cukru przygotowujemy gorącą zalewę. Do słoików wkładamy przyprawy. Warzywa odsączamy z osolonej wody i przekładamy je do słoików układając dość ścisło. Następnie zalewamy je gorącą zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 4- 5 minut. Z podanych przeze mnie proporcji wyszły 24 słoiki o pojemności 0,5 litra
Warzywa w zalewie octowej
Warzywa w zalewie octowej
Warzywa w zalewie octowej
Warzywa w zalewie octowej
Warzywa w zalewie octowej
Warzywa w zalewie octowej
Warzywa w zalewie octowej
Warzywa w zalewie octowej