Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Szynka gotowana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo łatwa do zrobienia szyneczka dobra na ciepło z sosikiem, jak i na zimno do chlebka.

Szynka gotowana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka gotowana

  • 1 kg szynki (najlepsza kulka, ale zrazówka też się nada)
  • 4 listki laurowe
  • 20 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 kostka warzywna
  • 1 łyżeczka żelatyny (jeśli szynkę trzeba będzie złożyć)
  • siatka do wędzenia

Sposób przygotowania:

Szynka gotowana
Szynkę oczyścić ze zbędnego tłuszczyku, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli chcemy szyneczkę złożyć, żeby nadać jej kształt, to stronę, w którą będziemy zwijać mięso lekko nacinamy nożem i posypujemy żelatyną. Jeśli mamy kulkę tą czynność pomijamy. Mięsko pakujemy do siatki, którą związujemy na końcach. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy wszystkie przyprawy i wodę zagotowujemy. Do wrzątku wkładamy szynkę, zmniejszamy gaz, żeby woda tylko lekko "pyrkała". Garnek przykrywamy i zostawiamy na ok 1 godz (tyle czasu ile waży mięsko). Po tym czasie sprawdzamy temperaturę w najgrubszej części mięska (powinna wynosić ok 75*C), kiedy taką temperaturę osiągnie wyjmujemy mięsko i zawijamy w folię aluminiową, żeby zachowała soczystość. Jeśli szyneczkę podajemy na gorąco- odwijamy z folii po 15 min, jeśli na zimno- zostawiamy w folii na całą noc.
Szynka gotowana
Do wrzącej wody z przyprawami wkładamy szynkę i parzymy ok 1 godzinki
Szynka gotowana
Po około godzinie parzenia sprawdzamy temperaturę mięska w środku
Szynka gotowana
Kiedy temperatura wewnątrz szynki wynosi ok 75*C należy ją wyjąć
Szynka gotowana
Gorącą szynkę zawijamy w folię aluminiową

Zobacz film: Jak są przygotowywane dobre szynki