Szynka gotowana

Editha - Przepis na: Szynka gotowana offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 244
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Szynka gotowana
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Bardzo łatwa do zrobienia szyneczka dobra na ciepło z sosikiem, jak i na zimno do chlebka.


trudność: łatwe
czas:

Szynka gotowana - SKŁADNIKI:

  • 1 kg szynki (najlepsza kulka, ale zrazówka też się nada)
  • 4 listki laurowe
  • 20 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 kostka warzywna
  • 1 łyżeczka żelatyny (jeśli szynkę trzeba będzie złożyć)
  • siatka do wędzenia

Szynka gotowana - PRZYGOTOWANIE:

Szynkę oczyścić ze zbędnego tłuszczyku, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli chcemy szyneczkę złożyć, żeby nadać jej kształt, to stronę, w którą będziemy zwijać mięso lekko nacinamy nożem i posypujemy żelatyną. Jeśli mamy kulkę tą czynność pomijamy. Mięsko pakujemy do siatki, którą związujemy na końcach. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy wszystkie przyprawy i wodę zagotowujemy. Do wrzątku wkładamy szynkę, zmniejszamy gaz, żeby woda tylko lekko "pyrkała". Garnek przykrywamy i zostawiamy na ok 1 godz (tyle czasu ile waży mięsko). Po tym czasie sprawdzamy temperaturę w najgrubszej części mięska (powinna wynosić ok 75*C), kiedy taką temperaturę osiągnie wyjmujemy mięsko i zawijamy w folię aluminiową, żeby zachowała soczystość. Jeśli szyneczkę podajemy na gorąco- odwijamy z folii po 15 min, jeśli na zimno- zostawiamy w folii na całą noc.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Szynka gotowana (strona 1 z 1)  
megi041333

megi041333
offline

2013-02-12 15:34
Mmmm, zjadłabym taką szynkę z sosem chrzanowym. 5!
Skomentuj
Oceń:
0
Editha

Editha
offline

2013-02-12 22:27
megi041333 napisał(a):

Mmmm, zjadłabym taką szynkę z sosem chrzanowym. 5!

Masz nosa! Z tym sosem jest pyszna. Zapraszam;)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Roladki schabowe nadziewane Pieczeń w chlebie schowana Szynka peklowana z szynkowara
Duszona karkówka Wieprzowina z jesiennymi warzywami w adżice Schab pieczony do kanapek
Schab pod jarmużową pierzynką Kotleciki mielone z dynią i czerwoną cebulą Gulasz z suszonymi śliwkami i pomidorami
Kotleciki mielone z ziołami prowansalskimi Schabowe falbanki Kotlety schabowe z papryką i dynią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane