Szynka gotowana

Editha - Przepis na: Szynka gotowana offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 244
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Szynka gotowana
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Bardzo łatwa do zrobienia szyneczka dobra na ciepło z sosikiem, jak i na zimno do chlebka.


trudność: łatwe
czas:

Szynka gotowana - SKŁADNIKI:

  • 1 kg szynki (najlepsza kulka, ale zrazówka też się nada)
  • 4 listki laurowe
  • 20 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 kostka warzywna
  • 1 łyżeczka żelatyny (jeśli szynkę trzeba będzie złożyć)
  • siatka do wędzenia

Szynka gotowana - PRZYGOTOWANIE:

Szynkę oczyścić ze zbędnego tłuszczyku, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli chcemy szyneczkę złożyć, żeby nadać jej kształt, to stronę, w którą będziemy zwijać mięso lekko nacinamy nożem i posypujemy żelatyną. Jeśli mamy kulkę tą czynność pomijamy. Mięsko pakujemy do siatki, którą związujemy na końcach. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy wszystkie przyprawy i wodę zagotowujemy. Do wrzątku wkładamy szynkę, zmniejszamy gaz, żeby woda tylko lekko "pyrkała". Garnek przykrywamy i zostawiamy na ok 1 godz (tyle czasu ile waży mięsko). Po tym czasie sprawdzamy temperaturę w najgrubszej części mięska (powinna wynosić ok 75*C), kiedy taką temperaturę osiągnie wyjmujemy mięsko i zawijamy w folię aluminiową, żeby zachowała soczystość. Jeśli szyneczkę podajemy na gorąco- odwijamy z folii po 15 min, jeśli na zimno- zostawiamy w folii na całą noc.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Szynka gotowana (strona 1 z 1)  
megi041333

megi041333
offline

2013-02-12 15:34
Mmmm, zjadłabym taką szynkę z sosem chrzanowym. 5!
Skomentuj
Oceń:
0
Editha

Editha
offline

2013-02-12 22:27
megi041333 napisał(a):

Mmmm, zjadłabym taką szynkę z sosem chrzanowym. 5!

Masz nosa! Z tym sosem jest pyszna. Zapraszam;)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Karkówka pachnąca lasem i ogrodem Kebab domowy wieprzowy z ketchupem Grillowane pulpeciki z kaszą manną
Kresowy boczek z suszonym jabłkiem Makaron z wieprzowiną Rolada z mielonego z ryżem,grzybami i marchewką
Pulpeciki mięsno- ryżowe Roladki w sosie śmietanowym Pulpeciki w leśnym sosie
Zupa warzywno - mięsny mix Mielone kulki pod serową czapą Kurczak, boczek z warzywami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane