OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Szynka w czerwonej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tak banalne, że aż niemożliwe, by było aż takie smaczne, a jednak. Niewiele składników, połączonych w genialny smak. Polecam taki obiadek.

Szynka w czerwonej kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka w czerwonej kapuście

 

  • 1kg szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • 1kg kapusty czerwonej
  • 2 cebule
  • 8 ziemniaków
  • ok. 1,5l bulionu pieczeniowego
  • 1łyżka: rozmarynu , tymianku
  • pół łyżki: czosnku granulowanego, przyprawy do wieprzowiny
  • sól
  • olej
  • 1 łyżka mąki + ok. 50ml wody

Sposób przygotowania:

Szynka w czerwonej kapuście
Szynkę przyprawić, posolić, odstawić na pół godziny.

Cebulę pokroić w pióra i zeszklić na rozgrzanym oleju. Wsypać mięso, dusić pod przykryciem ok pół godziny.

Ziemniaki pokroić w kostkę. Kapustę pociąć w paski różnej wielkości. Do mięsa wrzucić ziemniaki i kapustę. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia.

Gotować całość pod przykryciem aż wszystko zmięknie. Dosolić jeśli trzeba.

Zagęścić mąką z wodą i pogotować jeszcze 5-7min.
Szynka w czerwonej kapuście
mięso pokrojone w kostkę mocno przyprawiamy
Szynka w czerwonej kapuście
Cebulę kroimy w pióra i szklimy na oleju
Szynka w czerwonej kapuście
dodajemy mięso, dokładnie mieszamy dusimy pod przykryciem
Szynka w czerwonej kapuście
dodajemy ziemniaki i czerwoną kapustę, dusimy

Tagi:

warzywa mięsa