OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Kulka na 'zielonym', czyli szynka z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Brokuły, szparagi, groszek, ziemniaki, papryka - tym właśnie otoczyłam szynkę! Wspaniałe zdrowe danie, pełne aromatu i smaku

Kulka na 'zielonym', czyli szynka z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kulka na 'zielonym', czyli szynka z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Kulka na 'zielonym', czyli szynka z warzywami
Szynkę pokroić na różnej wielkości kawałki, obficie przyprawić, posolić. Ziemniaki pokroić w półksiężyce. Brokuły i szparagi obgotować. Paprykę pokroić w paski. W naczyniu umieścić na dno brokuły, na to wyłożyć półksiężyce, kawałki szynki, wyłożyć paprykę i posypać groszkiem.

Z wierzchu oprószyć jeszcze solą, tymiankiem i liściem lubczyku. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200*C. Po ok. 20min przesypać wszystko do żaroodpornego naczynia, przemieszać zamknąć i piec ok 2h, sprawdzając co jakiś czas i delikatnie mieszając.
Kulka na 'zielonym', czyli szynka z warzywami
szynkę należy obficie doprawić tymiankiem i liściem lubczyku
Kulka na 'zielonym', czyli szynka z warzywami
najpierw ułożyć kopiec, bez przykrywania
Kulka na 'zielonym', czyli szynka z warzywami
przygotowane mięso z warzywami włożyć na chwilę do piekarnika
Kulka na 'zielonym', czyli szynka z warzywami
.. po czym przesypać je do żaroodpornego naczynia , zamknąć i piec :)