Sposób przygotowania:
Kulka na 'zielonym', czyli szynka z warzywami
Szynkę pokroić na różnej wielkości kawałki, obficie przyprawić, posolić. Ziemniaki pokroić w półksiężyce. Brokuły i szparagi obgotować. Paprykę pokroić w paski. W naczyniu umieścić na dno brokuły, na to wyłożyć półksiężyce, kawałki szynki, wyłożyć paprykę i posypać groszkiem.
Z wierzchu oprószyć jeszcze solą, tymiankiem i liściem lubczyku. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200*C. Po ok. 20min przesypać wszystko do żaroodpornego naczynia, przemieszać zamknąć i piec ok 2h, sprawdzając co jakiś czas i delikatnie mieszając.
Z wierzchu oprószyć jeszcze solą, tymiankiem i liściem lubczyku. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200*C. Po ok. 20min przesypać wszystko do żaroodpornego naczynia, przemieszać zamknąć i piec ok 2h, sprawdzając co jakiś czas i delikatnie mieszając.