SUPERPRZEPIS

Szynka w miodowej glazurze

  • 2
  • kloruś
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Szynka w miodowej glazurze Więcej zdjęć (4)

Pieczona szynka w miodowo-balsamicznej glazurze świetnie się sprawdza zarówno jako danie obiadowe jak również na zimno jako wędlina do pieczywa. Doskonale wpisuje się w trend „wiem co jem” i zdecydowanie wygrywa ze sklepowymi wędlinami.

Składniki:

Szynka w miodowej glazurze

 

  • 1kg szynki
  • sól
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki majeranku
  • Glazura:
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Szynka w miodowej glazurze
Miód, ocet balsamiczny, sok z cytryny oaz przyprawy: sól, czarny pieprz i majeranek łączymy tworząc marynatę. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy na 2-3h. Im dłużej mięso bezie w marynacie tym lepiej przejdzie jej aromatem. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy mięso przez około 1h.
Szynka w miodowej glazurze
Miód, ocet balsamiczny, sok z cytryny oaz przyprawy: sól, czarny pieprz i majeranek łączymy tworząc marynatę.
Szynka w miodowej glazurze
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy na 2-3h.
Szynka w miodowej glazurze
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy mięso przez około 1h.

Tagi:

szynka