MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Szynka pieczona w marynacie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Rozkręciłam się z pieczeniem mięs, ale nie mam już swojskiego, więc póki co przerwa. Ale niedługo znów będzie świeża wieprzowinka :)

Szynka pieczona w marynacie

Składniki:

Szynka pieczona w marynacie

 

 

  • Składniki na glazurę:
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 op. marynaty do mięs z gorczycą
  • szczypta kminku
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona w marynacie
Gotujemy jedną zalewę: w ok. 3l wody zanurzamy przyprawy, po zagotowaniu studzimy. Umyte mięso zanurzamy w marynacie i pozostawiamy, aby naszło smakiem na minimum dobę w chłodnym miejscu. Odsączamy z marynaty i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na całej powierzchni robimy drobne nacięcia, w które wciskamy pokrojone kawałki czosnku. Ze składników glazury szynki robimy gęsty sos i nacieramy nim mięso. Do brytfanny nalewamy trochę marynaty, w której mięso się moczyło, pieczemy 40 minut w 200 stopniach, a gdy się zrumieni brytfannę przykrywamy folią aluminiową - błyszczącą stroną do mięsa i zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni, pieczemy jeszcze około 1,5 godziny Po upieczeniu odsączamy z tłuszczu i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.