Sposób przygotowania:
Szynka pieczona w marynacie
Gotujemy jedną zalewę: w ok. 3l wody zanurzamy przyprawy, po zagotowaniu studzimy. Umyte mięso zanurzamy w marynacie i pozostawiamy, aby naszło smakiem na minimum dobę w chłodnym miejscu. Odsączamy z marynaty i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na całej powierzchni robimy drobne nacięcia, w które wciskamy pokrojone kawałki czosnku. Ze składników glazury szynki robimy gęsty sos i nacieramy nim mięso. Do brytfanny nalewamy trochę marynaty, w której mięso się moczyło, pieczemy 40 minut w 200 stopniach, a gdy się zrumieni brytfannę przykrywamy folią aluminiową - błyszczącą stroną do mięsa i zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni, pieczemy jeszcze około 1,5 godziny Po upieczeniu odsączamy z tłuszczu i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
marietta
MałaMi89