VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Szynka z paprykami w serowym sosie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rozpływające się w ustach mięso z wyraźnym posmakiem przyprawy do gyrosa. Do tego ostre papryki i kremowy delikatny sos. Danie podane z ryżem smakuje wyśmienicie!

Szynka z paprykami w serowym sosie

Składniki:

Szynka z paprykami w serowym sosie

 

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do kebabu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 czerwona cebula
  • Ryż
  • Masło do naczynia
  • Koperek do posypania
  • Sos:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej (z czubkiem)
  • 2 szklanki zimnego mleka
  • 50 g twardego żółtego sera
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Szynka z paprykami w serowym sosie

ETAP 1:

Szynka z paprykami w serowym sosie
Przygotowanie aromatycznego mięsa - pokrojenie i przyprawienie

Szynkę kroimy na mniejsze kawałki (małe bitki). Wszystkie przyprawiamy przyprawą do gyrosa, kebabu, czosnkiem granulowanym oraz słodką papryką. Mięso mieszamy z sosem sojowym. Wszystkie kawałki obsmażamy na rozgrzanej patelni. Zdejmujemy z ognia.

ETAP 2:

Szynka z paprykami w serowym sosie
Warzywa są niezwykle kolorowe i smaczne

Czerwoną paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Zieloną papryczkę chili siekamy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy mięso, na nim wysypujemy warzywa.

ETAP 3:

Szynka z paprykami w serowym sosie
Przygotowanym sosem zalewamy mięso, pieczemy w 200*C przez 60 minut

Sos serowy: W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie do powstania jasnej zasmażki. Wlewamy mleko, zmniejszamy ogień. Gotujemy do zgęstnienia sosu, często mieszamy. Pod koniec dodajemy starty na malutkich oczkach żółty ser. Gotujemy do rozpuszczenia. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowym sosem zalewamy mięso z warzywami. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 200*C.


Tagi:

mięsa szynka