goyaczek

goyaczek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Szynka duszona w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szynka i chrzan. Nic dodać ,nic ująć, po prostu pychota!

Szynka duszona w sosie chrzanowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szynka duszona w sosie chrzanowym

 

Sposób przygotowania:

Szynka duszona w sosie chrzanowym
Szynkę lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem i odstawić na czas przygotowania sosu. W niewielkim garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę.Przygotować bulion i w niewielkiej ilości rozprowadzić łyżkę śmietany. Bulion wlać do zasmażki i gotować do czasu zgęstnienia. Dodać śmietanę, dokładnie zamieszać i dołożyć chrzan. Sos może być gęsty gdyż podczas duszenia sam się rozrzedzi .Gotować 5 minut i odstawić. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć krótko z obu stron. Na spód naczynia żaroodpornego wlać około 3 łyżki sosu, układać na przemian mięso, na każdy kawałek układać listek laurowy i polewać sosem. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na 50 minut.
Szynka duszona w sosie chrzanowym
Każdy kawalek mięsa obsmażamy z obu stron
Szynka duszona w sosie chrzanowym
Obsmażone mięso układamy w naczyniu na przemian z sosem

Tagi:

tarta szynka