Sposób przygotowania:
Szynka duszona w sosie chrzanowym
Szynkę lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem i odstawić na czas przygotowania sosu. W niewielkim garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę.Przygotować bulion i w niewielkiej ilości rozprowadzić łyżkę śmietany. Bulion wlać do zasmażki i gotować do czasu zgęstnienia. Dodać śmietanę, dokładnie zamieszać i dołożyć chrzan. Sos może być gęsty gdyż podczas duszenia sam się rozrzedzi .Gotować 5 minut i odstawić. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć krótko z obu stron. Na spód naczynia żaroodpornego wlać około 3 łyżki sosu, układać na przemian mięso, na każdy kawałek układać listek laurowy i polewać sosem. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na 50 minut.