pinecha

pinecha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta Jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Na surowe ciasto wykładamy połowę jabłek i zalewamy je przygotowaną śmietanką, i dokładamy jabłka, które zostały.

Tarta Jabłkowa

Składniki:

Tarta Jabłkowa

 

  • 25 dag mąki,
  • 14 dag masła,
  • 1 żółtko,
  • 6 dag cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki letniej wody,
  • 1 łyżeczka masła do posmarowania formy,
  • 8 jabłek (mają być twarde i soczyste),
  • 15 dag cukru,
  • 2 jajka,
  • 25 dag śmietanki,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

Tarta Jabłkowa
Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka, soli i wody zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na 1 godzinę. Jabłka obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki. Jajka mieszamy ze śmietanką trzepaczką, dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Blachę do tart smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Nakłuwamy widelcem (nakłuwanie zapobiega wyrastaniu). Na surowe ciasto wykładamy połowę jabłek i zalewamy je przygotowaną śmietanką, i dokładamy jabłka, które zostały. Pieczemy 40 min w temperaturze około 180 stopni.



http://gotujmy.p2a.pl/viewtopic.php?pid=199#p199