pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Tarta jabłkowa I

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkie i pyszne ciasto z jabłkami.Nawet osoby nie przepadające za ciastami chętnie sięgają po taki pyszny kawałeczek :)

Tarta jabłkowa I Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta jabłkowa I

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta jabłkowa I
Przygotowujemy ciasto: Mąkę pszesiewamy a następnie dokładnie siekamy z masłem,solą i cukrem. Następnie dodajemy serek homogenizowany i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na 30 min. W tym czasie 3 jabłka obieramy,kroimy drobno i umieszczamy w gadnku z grubym dnem.Do jabłek dodajemy cukier i dusimy pod przykryciem aż jabłka rozmiękną.Na końcu dodajemy cynamon i dobrze mieszamy.Jabłka odstawiamy do ostygnięcia a następnie miksujemy dokładnie. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty,nakłuwamy ciasto widelcem a następnie wykładamy na nie zmiksowane jabłka. Pozostałe jabłka obieramy,wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średniej grubości półplasterki.Pokrojone jabłka układamy na musie jabłkowym. Pieczemy w 200°C przez około 30-40 min.
Tarta jabłkowa I
Etap 1 Zagniatamy ciasto i odkładamy je do schodzenia do lodówki na 30 min.
Tarta jabłkowa I
Etap 2 Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty
Tarta jabłkowa I
Etap 3 3 jabłka obieramy i dusimy do miękkości następnie miksujemy je na mus
Tarta jabłkowa I
Etap 4 Pozostałe jabłka obieramy,kroimy i wykładamy nimi tartę