Sposób przygotowania:
Tarta jabłkowa z karmelem
Proszek, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól wymieszać z maką. Dodać żółtko, śmietanę, olej, margarynę i wyrobić ciasto. Owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie obrać jabłka i pokroić je w ósemki lub ćwiartki. Przygotować karmel z cukru i masła w blaszce do pieczenia- nie mieszać, potrząsać blaszką i przelewać karmel podnosząc na przemian brzegi blaszki. Na koniec nabić masło na widelec i szybko mieszając rozpuścić je w karmelu. W gorącym jeszcze karmelu układać ciasno obok siebie ósemki jabłek( gdyby się przeracały można ściąć czubki ósemek).Posypać rodzynkami. Na poukładane jabłka włożyć rozwałkowane ciasto---- nie odwracać błaszki. Piec 40 mniut w piekarniku ok. 190 stopni. Wyjąć poczekać aż się przestudzi. Gdy jest jeszcze ciepłe odwrócić blaszkę i w ten sposób wyłożyć tartę na paterę…podawać jeszcze ciepłe z bitą śmietaną.
Darth Vader
cherry
Sałatki
elizabeth702