Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta jabłkowa z karmelem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Na deser mamy pyszną tartę z jabłkami, karmelem i bitą śmietaną!

Tarta jabłkowa z karmelem

Składniki:

Tarta jabłkowa z karmelem

 

  • 125 gr margaryna,
  • 2 szklanki mąka krupczatka,
  • 1 szt żółtko jaja,
  • 2 łyżki śmietana kwaśna,
  • 1 łyżka olej roślinny,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 3 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • sól do smaku,
  • 5 łyżek cukier,
  • 30 gr masło,
  • 10 szt jabłka kwaśne,
  • 10 łyżek bita śmietana,
  • 2 łyżki rodzynki

Sposób przygotowania:

Tarta jabłkowa z karmelem
Proszek, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól wymieszać z maką. Dodać żółtko, śmietanę, olej, margarynę i wyrobić ciasto. Owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie obrać jabłka i pokroić je w ósemki lub ćwiartki. Przygotować karmel z cukru i masła w blaszce do pieczenia- nie mieszać, potrząsać blaszką i przelewać karmel podnosząc na przemian brzegi blaszki. Na koniec nabić masło na widelec i szybko mieszając rozpuścić je w karmelu. W gorącym jeszcze karmelu układać ciasno obok siebie ósemki jabłek( gdyby się przeracały można ściąć czubki ósemek).Posypać rodzynkami. Na poukładane jabłka włożyć rozwałkowane ciasto---- nie odwracać błaszki. Piec 40 mniut w piekarniku ok. 190 stopni. Wyjąć poczekać aż się przestudzi. Gdy jest jeszcze ciepłe odwrócić blaszkę i w ten sposób wyłożyć tartę na paterę…podawać jeszcze ciepłe z bitą śmietaną.