pimpek30

pimpek30

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Tarta jabłkowo- żurawinowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tarta jabłkowo- żurawinowa stanowi pyszny deser na długie jesienno - zimowe wieczory.

Tarta jabłkowo- żurawinowa

Składniki:

Tarta jabłkowo- żurawinowa

 

  • 60 dkg mąki
  • 5 żółtek
  • 2/3 szklanki cukru
  • kostka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Tarta jabłkowo- żurawinowa
Tarta jabłkowo- żurawinowa - PRZYGOTOWANIE: Jabłka po obraniu skroić w kostkę i odrobinę przesmażyć, na końcu dodać żurawinę, sok z cytryny i cynamon. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wysiekać z masłem. Dodać cukier, żółtka, olej oraz śmietanę. Składniki zamieszać i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, jedną włożyć do lodówki. Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec przez 5 minut w piekarniku. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową. Pozostałe ciasto rozwałkować i uformować placek. Pokroić go w paski i układać z nich kratkę na jabłkach. Piec w temperaturze 180oC przez około 20 minut.