Sposób przygotowania:
Tarta jabłkowo- żurawinowa
Tarta jabłkowo- żurawinowa - PRZYGOTOWANIE: Jabłka po obraniu skroić w kostkę i odrobinę przesmażyć, na końcu dodać żurawinę, sok z cytryny i cynamon. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wysiekać z masłem. Dodać cukier, żółtka, olej oraz śmietanę. Składniki zamieszać i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, jedną włożyć do lodówki. Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec przez 5 minut w piekarniku. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową. Pozostałe ciasto rozwałkować i uformować placek. Pokroić go w paski i układać z nich kratkę na jabłkach. Piec w temperaturze 180oC przez około 20 minut.
jaNina