SUPERPRZEPIS

Tarta limonkowa z białą czekoladą

  • 6
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Tarta limonkowa z białą czekoladą Więcej zdjęć (5)

Przepyszna tarta bez pieczenia przygotowana z herbatników z obłędnym kremem z białej czekolady z limonką, poleca się na deser :)

Składniki:

Tarta limonkowa z białą czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Tarta limonkowa z białą czekoladą
Ciasto: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki rozkruszamy na proszek za pomocą blendera lub wałka i przekładamy je do salaterki. Do pokruszonych herbatników wlewamy przestudzone masło i za pomocą łyżki mieszamy starannie wszystkie składniki.

Ciasto przekładamy do silikonowej formy do tart i ręką wyłapujemy starannie brzegi i dno foremki. Tak przygotowany spod wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Krem: do małego rondelka wlewamy śmietanę i podgrzewamy ją na małym ogniu (UWAGA! Nie może się zagotować ).

Kiedy śmietana nam się podgrzeje dodajemy do niej połamaną białą czekoladę i skórkę z limonki – mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści. Kiedy składniki dokładnie się połączą do kremy wciskamy sok z limonki ( ja dałam sok z 1 całej ale możemy jego ilość dostosować do własnych upodobań smakowych ).

Ostawiamy na bok do przestygnięcia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylewamy na niego przestudzony krem i wstawiamy z powrotem na minimum 3-4 godziny do lodówki a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem tartę dekorujemy plasterkami limonki, smacznego ; )  
Tarta limonkowa z białą czekoladą
Herbatniki rozkruszamy na drobne kawałeczki lub na puch
Tarta limonkowa z białą czekoladą
Łączymy z rozpuszczonym, przestudzonym masłem
Tarta limonkowa z białą czekoladą
Śmietankę podgrzewamy ze skórką z limonki, dodajemy białą czekoladę
Tarta limonkowa z białą czekoladą
Spod z herbatników zalewamy kremem z białej czekolady, chłodzimy w lodówce