SUPERPRZEPIS

Tarta włoska z bobem

  • 5
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 19
Tarta włoska z bobem Więcej zdjęć (4)

Tarta z bobem który bardzo lubię, dodałam mieszankę wloską. Wersja bez mięsna, warzywna tarta. Polecam.

Składniki:

Tarta włoska z bobem

 

 

  • przepis na tartę:
  • 250 g mąki tortowej
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • sól
  • 1 łyżka lodowatej wody

Sposób przygotowania:

Tarta włoska z bobem
Masło zimne z lodówki kroję na kawałki, przesiewam mąkę i przekładam do pojemnika od malaksera dodaję żółtka, sól i wszystko miksuję. Pod koniec miksowania dolewam zimną wodę.Wyjmuje z malaksera ciasto i wyrabiam już ręką krótko. Wstawiam do lodówki na godzinę Wyjmuję i wałkuję nie dotykając ciasta. Stolnice podsypuję mąką żeby nie przywierało. Delikatnie przekładam ciasto do formy od tarty, dociskam w zagłębienia. Nadmiar odcinam.Formę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Podpiekłam temp 200 stopni około 13 minut. Ciasto ma się dopiec ale nie przyrumienić mocno. Bób gotuję aldente w osolonej wodzie, płucze zimna wodą i obieram. Warzywa przesmażam na patelni, dodaję przyprawę po włosku, sól, pieprz, i na końcu bób. Jak warzywa ostygną wykładam je na tartę. Do miski wbijam, jajka, dodaję jogurt,ser i mieszam. Wylewam na warzywa. Tartę wkładam do piekarnika temp 180 stopni na 30 minut. Dekoruję bazylią.
Tarta włoska z bobem
Ciasto na tartę podpieczone we formie stygnie
Tarta włoska z bobem
Warzywna mieszanke podsmażona na patelnii doprawiona
Tarta włoska z bobem
Bób ugotowany aldente i obrany ze skórek