Sposób przygotowania:
Drożdżowe pierożki z bobem
CIASTO: Podgrzewamy 0,5 szklanki mleka, dodajemy drożdże, 3 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Mieszamy całość. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn już wyrośnie dodajemy do niego jajka, sól, mąkę, pozostałe letnie mleko. Wyrabiamy ciasto około 15 min. Dodajemy margarynę i wyrabiamy jeszcze 5 min, do momentu jak ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gotowe wałkujemy dość cienko (do 0,5 cm). Z ciasta wycinamy koła. Na każdym układamy nadzienie. Sklejamy pierożki. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy delikatnie kminkiem. Pierożki pieczemy około 15-20 minut w 180°C. NADZIENIE: Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i usuwany z niego skórkę. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojony w kostkę boczek i razem smażymy około 5 minut, by boczek się przysmażył.Do gotowego boczku dokładamy wcześniej przygotowany bób. Mieszamy całość i doprawiamy do smaku.
skuter5
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2