jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Trataletki z bobem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Często robię tarty na ostro. Tym razem zamiast dużego wypieku wykonałam jej małe wersje. Bób i boczek zawarty w nadzieniu doskonale się łączą. Polecam!

Trataletki z bobem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Trataletki z bobem

 

  • Ciasto:
  • 300 g mąki,
  • 1 jajko
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki wody,
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Nadzienie:
  • Około 400 g bobu,
  • Około 5-6 cm kawałek boczku,
  • 80 g sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki śmietany

 

 

Sposób przygotowania:

Trataletki z bobem
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut. Schłodzone wałkujemy i od tartaletek wycinamy koła. Wyciętymi kołami wyklejamy wnętrze foremek. NADZIENIE: Bób delikatnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie (Około 5 minut). Odcedzamy. Po ugotowaniu zdejmujemy z niego skórkę. Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni. Do przysmażonego dokładamy bób. Całość doprawiamy do smaku. Bób wraz z boczkiem umieszczamy w wyłożonych ciastem babeczkach. Jajko miksujemy ze śmietaną. Mieszaniną zalewamy bób. W ten sposób wypełnione tartaletki przekładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Tuż przed końcem posypujemy je startym żółtym serem. Podajemy na ciepło.
Trataletki z bobem
Bób wymieszany z podsmażonym boczkiem przekładamy do wyłożonych foremek