Sposób przygotowania:
Trataletki z bobem
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut. Schłodzone wałkujemy i od tartaletek wycinamy koła. Wyciętymi kołami wyklejamy wnętrze foremek. NADZIENIE: Bób delikatnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie (Około 5 minut). Odcedzamy. Po ugotowaniu zdejmujemy z niego skórkę. Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni. Do przysmażonego dokładamy bób. Całość doprawiamy do smaku. Bób wraz z boczkiem umieszczamy w wyłożonych ciastem babeczkach. Jajko miksujemy ze śmietaną. Mieszaniną zalewamy bób. W ten sposób wypełnione tartaletki przekładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Tuż przed końcem posypujemy je startym żółtym serem. Podajemy na ciepło.