Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Tilapia w czerwonej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo prosty sposób na aromatyczną marynatę do ryby . Jako, że jest pikantne nie trzeba ryby w niej długo trzymać .

Tilapia w czerwonej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tilapia w czerwonej marynacie

 

 

Sposób przygotowania:

Tilapia w czerwonej marynacie
Osuszyć filety z Tilapii. Przygotować marynatę mieszając 2 łyżek oleju, sos chilii, sos barbecue, sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową i szczyptę soli. Marynatę rozprowadzić pędzelkiem kulinarnym po filetach ( z obu stron).Zostawić na pół godziny. Delikatnie usunąć część marynaty kładąc rybę na papierowych ręcznikach kuchennych . Oprószyć filety mąką zmieszaną z papryką słodka mieloną. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju z 2 łyżkami masła. Smażyć filety kilka minut z każdej strony(ok.3 minuty na stronę - a potem zmniejszyć gaz i dosmażyć). Podałam z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i obsmażonymi potem po obraniu na rumiane plastry i surówka z roszponki z innymi sałatami ( skropioną delikatnym dresingiem).
Tilapia w czerwonej marynacie
Osuszyć filety z Tilapii papierowymi ręcznikami kuchennymi
Tilapia w czerwonej marynacie
Filety posmarowac przygotowana marynatą i zostawić na pół godziny
Tilapia w czerwonej marynacie
Obtoczyć filety w mieszance maki i słodkiej papryki mielonej
Tilapia w czerwonej marynacie
Usmażyć filety na gorącym oleju zmieszanym z masłem