joanna.r

joanna.r

Kucharz
[Przepisów: 3]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Tiramisu z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to cudowny, lekki i puszysty deser. Doskonały na rodzinne przyjęcia czy spotkania z przyjaciółmi. Dodatek wiśni nadaje mu świeżości i przełamuje jego smak.

Tiramisu z wiśniami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tiramisu z wiśniami

 

  • 750g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 450g wiśni mrożonych Hortex
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 250ml mocnej kawy z dodatkiem amaretto
  • 6 łyżek cukru
  • Kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Tiramisu z wiśniami
Wiśnie wkładamy do garnka i gotujemy z dodatkiem 2 łyżek cukru przez około 4 minuty następnie odstawić do wystudzenia. W między czasie przygotować kawę oraz krem. Jajka umyć i sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na biały puch następnie dodać mascarpone. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę i połączyć z mascarpone. Biszkopty moczyć w kawie i układać na blaszce. Warstwę biszkoptów przykryć połową masy, następnie ułożyć wystudzone wiśnie. Na wiśnie wyłożyć resztę kremu i posypać kakao. Smacznego.
Tiramisu z wiśniami
Tiramisu z wiśniami